Studierejse

Foredrag om maurerne i Spanien

Maurerne i Spanien - i et historisk perspektiv. Foredrag om Maurernes betydning for Spanien

Foredraget fortæller om maurernes indflydelse ikke bare på spansk men hele Europas kultur.

Maurerne vandrede over Gibraltar-strædet i 711, og allerede i 718 havde de kontrol over det meste af den iberiske halvø. Erobringsprocessen stopper først da maurerne slås tilbage af Karolingerne under Charles Martel i Poitiers i 732 - et af de vigtigste slag i Europas historie.

Efter at maurerne blev slået tilbage i Centralfrankrig trak de sig tilbage og forskansede sig længere mod syd. Men slagene mellem maurerne og frankerne bølgede frem og tilbage over flere århundreder og efterhånden udviklede krigen sig til en religiøs krig, hvor religionen og skikkelser som Santiago Matamoro kom til at spille en afgørende rolle. 

Det tog knap 800 år før maurerne blev fortrængt fra Den Iberiske Halvø, og i den lange periode kom de til at sætte et væsentligt præg ikke bare på Den Iberiske Halvøs kultur men også i resten af Europa. Vor videskab skylder maurerne meget. Videnskabelige frembringelser indenfor astronomi, astrologi og matematik blev formidlet videre til det kristne Europa fra Den iberiske Halvø.

Samtidig blev Oversætterskolen i Toledo et vigtigt bindeled mellem græsk/romersk kultur og Nordeuropa. Jødiske og kristne lærde oversatte skrifter, som maurerne havde overleveret fra den klassiske kultur, og særligt indtil Konstantinopels fald i 1453 spilede arabisk overlevering af græsk filosofi, videnskab og neoplatonismen en stor rolle. 

Den spanske kultur bliver varigt forandret af maurerne. I dag kan omtrendt 25 % af ordene i det spanske sprog spores tilbage til arabisk, og inden for arkitekturen kom maurernes arkitektur til at præge den spanske arkitektur. Muligvis var det denne prægning, der i 1100-tallet blev en af grundstenene i udviklingen af gotikken i Frankrig. 

Foredraget fortæller om erobringsprocessen og maurertiden, men også om de spor maurerne efterlod sig, efter de Granada blev indtaget og de sidste maurere blev smidt på porten af Det Katolske Kongepar. 

Foredraget inddrager billeder fra flere steder i Spanien, hvor maurerne har haft indflydelse på arkitekturen, herunder bl.a. Alhambra, Mezquita-katedralen i Córdoba og broerne i Ronda.

Kasper Christiansen

Foredragsholder Kasper Christiansen er cand.mag. i Kulturformidling fra Københavns Universitet og læste overbygningen på Universitat de Barcelona. Kasper har boet mere end 15 år i Barcelona og har fra år 2006 holdt talrige foredrag på Folkeuniversitetet i København, Odense, Aalborg og Aarhus samt for en lang række private firmaer og grupper i Danmark.

Kasper har siden 2011 ejet sit eget rejsebureau og arbejder med grupperejser og firmarejser. Kasper har udgivet flere artikler om Barcelona, er certificeret lokalguide og taler flydende spansk og catalansk.

Billeder fra foredraget

RondaRondaCordoba mezquitaCordoba

Detaljer & priser for foredraget om Maurerne i Spanien

OK

Foredraget 'Maurerne i Spanien' kan holdes i hele Danmark

Duration of the tour

Foredraget varer mellem 1½ og 2 timer, men kan skræddersys. Det er også muligt at skræddersy foredraget med formater med flere forelæsninger

Personer

Foredraget kan arrangeres for firmaer, foreninger, skoler, højskoler og private grupper.

OK

Prisen på foredraget er
7.500 DKK
pris for foredraget inkl. transport i Københavnsområdet. For et foredrag i andre områder af Danmark kan der komme transportudgifter oven i prisen.

Populære foredrag