Juan Carlos og Elefanten

Foredrag om Kongen & elefanten

Korruption, skandaler og politik i det spanske kongehus og det spanske samfund

I begyndelsen af april 2012 rejste den daværende konge af Spanien, Juan Carlos, til Botswana med sin private jet for at mødes med elskerinden, Corinna Sayn Wittgenstein Larsen. Sammen skulle de fejre hendes søns 10-års fødselsdag og et af højdepunkterne på rejsen var en elefantjagt d. 11. april. Kongen havde held til at dræbe en elefant på jagten, men kort efter indfandt katastrofen sig: natten til d. 13. april faldt kongen i sit telt og brækkede hoften.

Kongen blev senere opereret på et spansk hospital og det var ikke længere muligt at skjule miseren. Rejsen skulle således vise sig at være begyndelsen til enden for den spanske konge, der d. 18. juni 2014 måtte abdicere og efterlade tronen til sin søn, Felipe. Felipe VI har sidenhen skåret båndene til både faren. Fra 2011 har søsteren Cristina de Borbón i øvrigt været afskåret fra familien pga. en anden korruptionshistorie, der involverede hendes mand Iñaki Urdangarín !).

Elefantjagten afslørede således en skandale i flere niveauer: kongen var åbenlyst utro med Dronning Sofia (som han havde været gift med siden 1962). Spanien og Botswana havde ingen diplomatisk relation, så kongen havde bevæget sin under radaren ved at vælge denne destination. Og den dyre rejse gav et skrækkeligt billede af Spaniens Konge, på et tidspunkt hvor landet befandt sig midt i en historisk krise med arbejdsløshedsprocenter på over 20 %.

Foredraget fortæller om en række af de største skandaler i Det Spanske Kongehus og spansk politik gennem de sidste årtier og giver samtidig indsigt i det spanske samfund og spansk kultur.

Kasper Christiansen

Foredragsholder Kasper Christiansen er cand.mag. i Kulturformidling fra Københavns Universitet og læste overbygningen på Universitat de Barcelona. Kasper har boet mere end 15 år i Barcelona og har fra år 2006 holdt talrige foredrag på Folkeuniversitetet i København, Odense, Aalborg og Aarhus samt for en lang række private firmaer og grupper i Danmark.

Kasper har siden 2011 ejet sit eget rejsebureau og arbejder med grupperejser og firmarejser. Kasper har udgivet flere artikler om Barcelona, er certificeret lokalguide og taler flydende spansk og catalansk.

Billeder fra foredraget

Juan CarlosElefantjagtFelipekongefamilien

Detaljer & priser for foredraget om Kongen & Elefanten

Varighed
Foredraget kan skræddersys, men tager fra 45 minutter til 3 timer.

Pris
Pris for foredraget: fra 7.500 kr. (inklusiv transport i Københavnsområdet)

Bestil foredraget

Populære foredrag