Hotel i Barcelona

Hvad skal man se i Barcelona?

Ting at se og opleve i Barcelona

Er du på vej til Barcelona med din familie eller en gruppe venner? Nedenfor kan du læse en beskrivelse af nogle af de kendteste områder i Barcelona, hvor de fleste af byens "sights" befinder sig: Det gotiske Kvarter, Eixample og Montjuic. I kommer sikkert til at opholde jer størstedelen af tiden i disse kvarterer - her kan I få et overblik over, hvad de indeholder.

Er i interesseret i at få en guide til at vise jer byen, eller er i en større gruppe, der ønsker en guidet tur i bus i Barcelona eller i Catalonien, kan I henvende jer.

1. Det gotiske kvarter

Dette kvarter er bygget omkring en lille forhøjning, Mont Taber. Her begyndte romerne i 15. f.kr. at bygge en by under navnet Barcino. Det gotiske kvarter begyndte først for alvor at vokse i løbet af middelalderen, da det blev udvidet under kongerne Jaume I, Peter III og Peter IV. I dag kan kvarteret besøges som en form for udendørs museum. Barrio Gótico har den største koncentration af bygninger fra det 13. til det 15. århundrede i Spanien, og måske det mest komplette i hele Europa.

I dette kvarter finder du bl.a.

  • Ramblaen
  • Boquería-markedet
  • Rådhuspladsen (Plaça Sant Jaum)
  • Plaça Sant Felip Neri
  • Generalitat
  • Det romerske tempel
  • MHCB (det historiske museum)

2. Eixample-kvarteret

Example-kvarteret er Barcelonas pæne boligkvarter, spækket med interessante bygninger, specielt fra perioden 1880 til 1920, gode restauranter, lækre butikker, m.m. Her byggede ikke blot Gaudí, men også en lang række andre modernister, herunder Doménech i Montaner og Puig i Cadafalch. I Eixample-kvarteret finder du bygninger af Gaudí som Sagrada Familia, Casa Milà og Casa Batlló.

Den 12. august 1854 fik man tilladelse fra Madrid til at begynde nedrivelsen a murene, der var blevet opført af de bourbonske konger tidligt i det forrige århundrede. Alle borgere i Barcelona deltog i nedrivningsarbejdet, men murene var bygget med stor grundighed og dygtighed, så det tog mere end 10 år, før den sidste sten var væk (1865).

Det er interessant at der ikke er en eneste sten tilbage fra disse mure, mens man kan finde rester af både middelaldermurene og murene opført af romerne. Det siger en del om, hvor lidt populære de bourbonske mure var.

Man gik i gang med at bygge Eixample-kvarteret op i 1859 , og i 1920 var det meste af kvarteret bebygget. Det blev nu det foretrukne bosted for Barcelonas højere middelklasse og borgerskab. Særligt den højre del blev populær –og er stadig den dyreste. Måske fordi den ligger i god afstand fra fængslet Preso Model.

Manden bag det nye kvarter, der betød et af de største bygplanlægningsprojekter i Europa i det 19. århundrede, var Ildefons Cerdà. Begrebet eixample (ensanche på spansk) betyder udvidelse eller forstørrelse. Og det er netop, det kvarteret er, nemlig en udvidelse af den gamle by. Før 1850’erne gik byen kun til Plaza Cataluña, og alle områderne nord for dette område var små landsbyer: Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi, Les Corts, Vallcarca, etc. 

3. Montjuïc-bjerget

Montjuic-bjerget har rigtig meget at byde på, og er et af de områder i Barcelona med flest museer, parker og monumenter. I 1980’erne var mange af bygningerne på bjerget godt slidt, og derfor var det en kærkommen lejlighed, at man fik De Olympiske Lege til byen i 1992, så man kunne begynde et restaurationsprojekt. Man brugte bjerget til at afholde flere af Legens hovedbegivenheder.

Bjerget er 173 meter højt (Himmelbjerget er 147 m., Yding Skovhøj er 172,66). Bjerget er opkaldt efter en jødisk bosættelse, Mont Jueu, eller måske (mere tvivlsomt) efter jupiter, Mont Iovis. Var indtil 1900 dækket af skov og små haver. De første arkitekttegnede bygninger kom i 1908, mens en gennemgribende forandring af bjerget skete op til verdensudstillingen i 1929. Nedenfor findes nogle af de mest spændende områder på bjerget:

  • Palacio Alfonso XIII (Palacio Nacional/MNAC)
    Alfonso XIII var konge indtil 1931, hvor han blev afsat, så da man i 1929 afholdt verdensudstillingen i Barcelona opkaldte man det centrale udstillingskompleks efter kongen. Fra 1934 anvendes paladset som museum, Kunst museet for Catalansk Kunst (Museu Nacional D’Art de Catalunya, MNAC). Museet har en af de mest imponerende middelaldersamlinger i Europa.  
  • Fundació la Caixa (CaixaForum)
    Et fremragende - og gratis! - museum. Rykkede ind i 2002 med et 12.000 m2 stort tempel for kunst. Indrettet i en bygning i modernismestil af Josep Puig i Cadalfalch i 1911. Husede før en tekstilfabrik. Man har restaureret bygningen for 30 mio Euro.
  • Font Màgica/Det Magiske Springvand
    Springvandet er designet af Carles Buígas til verdensudstillingen i 1929.
  • Mies van der Rohe-pavillonen
    Bygget til 1929 og genopført i 1985. Et af modernismens absolutte hovedværker.
  • Fundació Joan Miró
    Et af Barcelonas bedste kunstmuseer. Miró tog selv initiativ til opførelsen af museet i 1975, og donerede siden 217 oliemalerier, 153 skulpturer samt 9 tekstilarbejder til museet. Bygningen er inspireret af den funktionalistiske arkitektur og bygget af arkitekten Josep Lluís Sert i 1970’erne. Har en privilegeret udsigt over Barcelona. I dag indeholder museet over 300 malerier. Der udstilles også anden moderne kunst gennem museet, herunder Warhol, Magritte, Rothko, Giacometti, o.a.
  • Torre de Telecomunicaciones/Calatravas telekommunikationstårn
    Designet af Santiago Calatrava til de Olympiske Lege i 1992. Dette blev den valencianske arkitekts gennembrud. Siden da er det gået hurtigt for Calatrava, der har bygget i New York, Venedig, og talrige andre steder.