Firmarejser, firmaer, firmatur
Kasper Christiansen
Foredrag om Maurernes indflydelse

 

 

 

 

Foredrag om maurerne i Spanien


Maurerne i Spanien - i et historisk perspektiv. Foredrag om Maurernes betydning for Spanien

Maurerne vandrede over Gibraltar-strædet i 711, og allerede i 718 havde de kontrol over det meste af den iberiske halvø. Erobringsprocessen stopper først da maurerne slås tilbage af Karolingerne under Charles Martel i Poitiers i 732 - et af de vigtigste slag i Europas historie ifølge mange historiskere.

Efter at maurerne bliver slået tilbage i Centralfrankrig trækker de sig tilbage og forskanser sig længere mod syd. Men slagene mellem maurerne og frankerne skulle bølge frem og tilbage og efterhånden udvikler krigen sig til en regulær religiøs krig, hvor religionen og skikkelser som Santiago Matamoro kommer til at spille en hovedrolle.

Maurerne i Spanien
Det tog knap 800 år før maurerne blev fortrængt fra Den Iberiske Halvø, og i den lange periode kom de til at sætte et væsentligt præg ikke bare på Den Iberiske Halvøs kultur men også i resten af Europa. Vor videskab skylder maurerne meget. Videnskabelige frembringelser indenfor astronomi, astrologi og matematik blev formidlet videre til det kristne Europa fra Den iberiske Halvø.

Samtidig blev Oversætterskolen i Toledo et vigtigt bindeled mellem græsk/romersk kultur og Nordeuropa. Jødiske og kristne lærde oversatte skrifter, som maurerne havde overleveret fra den klassiske kultur, og særligt indtil Konstantinopels fald i 1453 spilede arabisk overlevering af græsk filosofi, videnskab og neoplatonismen en stor rolle.

Den spanske kultur bliver varigt forandret af maurerne. I dag kan omtrendt 25 % af ordene i det spanske sprog spores tilbage til arabisk, og inden for arkitekturen kom maurernes arkitektur til at præge den spanske arkitektur. Muligvis var det denne prægning, der i 1100-tallet blev en af grundstenene i udviklingen af gotikken i Frankrig.

Foredraget fortæller om erobringsprocessen og maurertiden, men også om de spor maurerne efterlod sig, efter de Granada blev indtaget og de sidste maurere blev smidt på porten af Det Katolske Kongepar. Foredraget inddrager billeder fra flere steder i Spanien, hvor maurerne har haft indflydelse på arkitekturen, herunder bl.a. Alhambra.

 

FAKTA
Foredragets længde
1 til 2 timer

Foredragets pris
I udgangspunktet: 5000 kroner.

Barcelona

Foredrag om Barcelona

Dette foredrag om Barcelona er en generel introduktion til byen og denskulturhistorie - mæs mere om foredraget om Barcelona her.
Antoni Gaudí artikel

Antoni Gaudí

Læs denne artikel om Antoni Gaudí og hans liv og få mere at vide om arkitekten bag La Sagrada Familia.
Billedserier

Billedserier

Billeder fra Barcelona og Catalonien - se billedserierne her.

Firmarejser til Barcelona, firmaer der rejser til Barcelona
City Tours Spain | City Tours Barcelona