Firmarejser, firmaer, firmatur
Kasper Christiansen
Foredrag om Jordens Søjler

 

 

 

 

Foredrag om Jordens søjler


Ken Folletts succesroman om en gotisk katedral. Foredrag om Jordens Søjler og den tid, romanen foregår i

Ken Folletts roman, Jordens Søjler, der har tryllebundet millioner af læsere over hele kloden, handler om opførelsen af en gotisk kirke i byen Kingsbridge i midten af 1100 tallet. Læseren præsenteres for et spændende univers der blander historiske (virkelige) og fiktive begivenheder.

Den historiske kontekst for romanen er borgerkrigene i England i 1100-tallet, den gotiske byggestils fremvækst, klostrene og kirkens forandringer (klosterordenernes betydning), Pilgrimsbevægelsen (bl.a. pilgrimsrejsen til Santiago de Compostela) samt korstogene til Det Hellige Land. Romanen er således bygget op omkring en række historiske begivenheder, men disse repræsenteres hele tiden gennem øjnene på en gruppe hovedpersoner.

En af hovedbegivenhederne i den historiske kontekst er gotikkens fremvækst, som ny arkitektonisk stil. Fra Abbed Sugers Saint-Denis kirke nord for Paris bredte en radikal ny arkitektur sig i hele Europa på få årtier. Denne (virkelige) begivenhed er udgangspunktet for romanens beskrivelse af katedralen i Kingsbridge, der inddrager nye elementer som glaspartier, rosette, krydshvælv, gotiske skulpturer og stræbepiller.

Foredragets indhold
Foredraget fokuserer på en række af romanens vigtigste episoder og sammenholder sætter dem ind i den historiske kontekst. Blandt andet gives der et indblik i forandringerne i arkitekturen i 1100-tallet, den romanske og gotiske kunst, klosterordenernes (og herunder tempelriddernes) betydning for byerne og arkitekturen og korstogene.

Foredraget er rigt illustreret med billeder fra en række af Europas katedraler og kirker fra perioden 1000-1300, glasmosaikker samt romanske, gotiske freskoer og mosaikker. Der inddrages desuden en række historiske kilder og billeder fra cisterciensernes klostre.

Stikord - foredraget handler bl.a. andet om

  • Romanes plot
  • Udviklingen af gotisk arkitektur i 1100-tallet
  • Tidens forestillinger om himmel og helvede
  • Kirkens kunst – inspiration fra omrejsende kunstnere i Middelhavet
  • Sankt Bernhard og andre lærdes mening om kirker og kunst i det 12. århundrede.
  • Romanske og gotiske freskoer samt mosaikker
  • Klosterlivet og ordenernes betydning i middelalderen
  • Kirkens rolle, kætteri og religion

 

FAKTA
Foredragets længde
To timer

Foredragets pris
I udgangspunktet: 5000 kroner.

NB! Foredrag om Havets Katedral
Foredraget kan evt. bestilles sammen med foredraget om Havets Katedral. Det er også muligt at bestille et foredrag, der omhandler begge romaner.

 

Barcelona

Foredrag om Barcelona

Dette foredrag om Barcelona er en generel introduktion til byen og denskulturhistorie - mæs mere om foredraget om Barcelona her.
Antoni Gaudí artikel

Antoni Gaudí

Læs denne artikel om Antoni Gaudí og hans liv og få mere at vide om arkitekten bag La Sagrada Familia.
Billedserier

Billedserier

Billeder fra Barcelona og Catalonien - se billedserierne her.

Firmarejser til Barcelona, firmaer der rejser til Barcelona
City Tours Spain | City Tours Barcelona